Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 margaryna,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śmietana (w razie potrzeby),
- jabłka (kwaśne),
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Połowę ciasta włożyć do formy, a drugą połowę zostawić w zamrażalniku.Na ciasto ułożyć gęsto surowe, pokrojone w ósemki jabłka.Ugotować 2 budynie i gorące rozlać na jabłka. Przykryć drugą połową ciasta (startą na tarce jarzynowej). Piec na złoty kolor.
Jak podawać?
Podawać zimne, posypane cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | grubcio |