Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 0,5 l. śmietany kremówki (36%),
- 1 śmietana 18%,
- 2 śnieżki,
- 2 czekolady (białe milki) - rozpuścić na parze,
- 1,5 paczki wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka roztrzepać i dodać do piany. Na koiec zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. W tortownicy wysmarować tylko spód. Na spód położyć papier pergaminowy, wylać ciasto i piec do zarumienienia.
Masa:
Zmiksować kremówkę, śmietanę, śnieżki i rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe.
Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny). Przekładać masą. Udekorować np. migdałami.
Uwagi:
Na małą tortownicę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | grubcio |