Składniki:
- 2 torebki ryżu,
- bulion (kostka),
- 2-3 cebule,
- 0,5 kg pieczarek,
- piersi z kurczaka,
- kiełbasa (najlepiej mało tłusta),
- groszek,
- kukurydza,
- pół paczki brokułów,
- 2-3 ząbki czosnku,
- oliwa,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany (może być 18%),
- oregano,
- bazylia,
- przyprawa do grilla lub curry,
- masło.
Jak przyrządzić?
Ugotować ryż(musi być lekko twardy),w drugim garnuszku ugotować piersi z kurczaka, a następnie je wystudzić.Na rozgrzana na patelni oliwę wrzucić posiekaną cebulkę i pokrojone w paski pieczarki, poddusić. W międzyczasie pokroić w kostkę piersi z kurczaka, kiełbaskę a potem dodać je do cebuli z pieczarkami. Wymieszać na patelni i dodać ryż.Kostkę rosołową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wlać bulion na patelnię, wymieszać dodać bazylię,oregano i przyprawę do grilla lub curry.Dodać ugotowane na lekko twardo brokuły. Poczekać aż bulion się wchłonie i dodać czosnek, śmietanę i majonez.Po wymieszaniu dodać kukurydzę i groszek. Ponownie wymieszać (delikatnie). Pyyyszne!!
Potrzebne przybory:
Gigaaantyczna patelnia (najlepiej teflonowa), deska do krojenia, nóż, drewniana łopatka do mieszania.
Jak podawać?
Jako drugie danie.
Uwagi:
Nie podałam dokładnych ilości niektórych składników gdyż zależy to od upodobania. Dla osób dbających o linię: można nie dodawać majonezu, a śmietanę mniej procentową. Można również nie dodawać brokułów. Gdy potrawa jest zbyt sucha, należy dodać jeszcze troszkę bulionu, nie dodajemy soli, bo bulion sam w sobie jest słony. Ilość porcji zależy od ilości ryżu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 porcji |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Masia |