Składniki:
Ciasto:
- 15 dkg mąki tortowej,
- 15 dkg masła lub margaryny,
- 15 dkg cukru pudru,
- 6 jajek,
- 10 dkg gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka kakao,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Następnie potrzebujemy:
- 1 słoik ok. 330 gr dżemu morelowego do przełożenia, ale prawdziwego, nie jakiegoś niskosłodzonego,
- 100 ml rumu do nasączenia,
- 10 dkg gorzkiej czekolady do polania.
Jak przyrządzić?
1) Utrzeć tłuszcz (masło lub margarynę) z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i łyżką kakao na jednolitą masę.
2) Rozpuścić 10 dkg gorzkiej czekolady i dodać do masy (robię to prostym sposobem: z tabliczli czekolady usuwam papierek i pozostawiam czekoladę w sreberku, rozchylając je tylko a następnie wkładam tabliczkę do rozgrzanego do ok. 100 stop. C piekarnika na 3-4 min.).
3) Odzielić białka od żółtek i dodawać po jednym żółtku do masy nadal ucierając.
4) Przesiać makę razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy i utrzeć.
5) Ubić na sztywno pianę z białek (moja rada: przed ubciem do białek dodaję zawsze szczyptę soli, wtedy zawsze udaję mi się ubić je na sztywno) i delikatnie ale dokładnie wymieszać z utartym ciastem.
6) Ciasto wlać do wysmarownej i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 21-23 cm.
7) Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C na ok. godzinę (50-60 min).
8) Wystudzone ciasto przekroić na dwa takiej samej grubości krążki i nasączyć ponczem przygotowanym z 1/4 szklaniki mocnej herbaty i rumu. Następnie jedej krązek posmarować równo drżemem i przykryć drugim krążkiem. Na koniec ciasto polewać rozpuszczoną czekoladą i równomiernie wysmarować ją wirzch ciasta i brzegi.Wstawić do lodówki aby czekolada się zastygła.
Uwagi:
Tort najlepszy jest na następny dzień, bowiem poncz i drżem dokładniej wnikną w ciastoZamiast dżemu morelowego można użyć pomarańczowego smak tortu będzie bardziej kwaśniejszy.
Podczas pieczenia może się zdarzyć, że ciasto "wystrzeli" i zrobi się górka. W takim przypadku "górkę" trzeba odkroić, aby ciasto miało równy wierzch ("górkę" oczywiście najlepiej od razu zjeść).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Monica |