Makaron z serem i pomidorami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 50 dag makaronu (najlepiej świderki),
- 3-4 pomidory (miękkie),
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 500 g startego żółtego sera (najlepiej ostrego)pieprz, sól,Vegeta,Słodka sproszkowana papryka (polecam Kotanyi).

Jak przyrządzić?

Pietruszkę z czosnkiem (zgniecionym) podsmażyć na oleju, dusić na małym ogniu.Po kilku minutach dodać sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Dusić do otrzymania gęstego sosu (jeśli trwa to zbyt długo, nie powinno dłużej niż 20 min. można im pomóc np tłuczkiem do ziemniaków).Makaron ugotować, włożyć (oczywiście odcedzony :))do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, posolić, popieprzyć,zalać sosem pomidorowym,posypać Vegetą, następnie startym serem i na końcu słodką papryką. Zapiekać w gorącym piekarniku (elektryczny-170 stopni, gazowy trochę więcej) 20 minut.

Potrzebne przybory:

Rondel (na sos), garnek (na makaron), naczynie żaroodporne (na zapiekankę).

Jak podawać?

Na dużych talerzach:)

Uwagi:

Można zrobić również przekładańca, tzn makaron,sos,ser,makaron,sos,ser. Tak smakuje chyba lepiej . Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 porcji
Autorulia

Makaron z serem i pomidorami: Podobne przepisy

Makaron z serem i pomidorami: wypróbuj również

Powiązane Tematy