Składniki:
- 50 dag makaronu (najlepiej świderki),
- 3-4 pomidory (miękkie),
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 500 g startego żółtego sera (najlepiej ostrego)pieprz, sól,Vegeta,Słodka sproszkowana papryka (polecam Kotanyi).
Jak przyrządzić?
Pietruszkę z czosnkiem (zgniecionym) podsmażyć na oleju, dusić na małym ogniu.Po kilku minutach dodać sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Dusić do otrzymania gęstego sosu (jeśli trwa to zbyt długo, nie powinno dłużej niż 20 min. można im pomóc np tłuczkiem do ziemniaków).Makaron ugotować, włożyć (oczywiście odcedzony :))do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, posolić, popieprzyć,zalać sosem pomidorowym,posypać Vegetą, następnie startym serem i na końcu słodką papryką. Zapiekać w gorącym piekarniku (elektryczny-170 stopni, gazowy trochę więcej) 20 minut.
Potrzebne przybory:
Rondel (na sos), garnek (na makaron), naczynie żaroodporne (na zapiekankę).
Jak podawać?
Na dużych talerzach:)
Uwagi:
Można zrobić również przekładańca, tzn makaron,sos,ser,makaron,sos,ser. Tak smakuje chyba lepiej . Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Autor | ulia |