Składniki:
- 1 bakłażan duży lub 2 małe,
- puszka obranych pomidorów,
- 1 duży ząbek czosnku,
- bazylia,
- oregano,
- sól,
- 1 duża kulka sera mozarelli,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Obieramy bakłażan ze skórki,solimy i smażymy na rozgżanym oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymu na 2 łyżkach oleju, dodajemy pomidory solimy, dodajemy bazylię, oregano i dusimy 10 min. Usmażony bakłażan układamy na papierze kuchennym, aby obciekł nadmiar oleju. Układamy połowę ilości bakłażana na formie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, zalewamy połową sosu pomidorowego, kładziemy pokrojona w plastry mozarellę. Ponownie bakłażan, sos, mozarellę.
Jak podawać?
Podajemy zagrzaną.
Uwagi:
Tak przygotowaną potrawę,wkładamy do rozgżanego piekarnika i czekamy do momętu, aż roztopi się ser. Podajemy z pieczywem jako przystawka. Pycha.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | cleo |