Sk艂adniki:
- kilogram skrzydelek,
- bulka tarta,
- maka,
- 2 jajka,
- ziarna sezamu,
- przyprawy,
- olej,
- sos slodko-kwasny lagodny lub ostry (wedlug uznania).
Jak przyrz膮dzi膰?
Skrzydelka podzielic, porzadnie oplukac i osuszyc.
Nastepnie porzadnie natrzec przyprawami wedlug swoich ulubionych regul..;-)
Obtoczyc w mace, jajka rozbic w glebokim talerzu i dodac roztrzepac z odrobina cieplej wody. obtoczone w mace skrzydelka, zanurzac w jajku. Na innym talerzu wymieszac pol na pol bulke tarta z sezamem. Ostatnie stadium to obtoczyc teraz skrzydelka w tej panierce.
Rozgrzac dobrze olej. Powinno go byc tyle, aby drob mogl plywac. Smazymy, az sie lekko zabrazowia. Zanim wszytkie beda gotowe to troszke potrwa. Radze rozgrzac piekarnik i na duzej misce wylozonej papierowym recznikiem wsadzac kolejno usmazone skrzydelka. Przy podaniu bede gorace i chrupiace...
Jak podawa膰?
Luzne wariacje, jemy rekoma wiec wysilac sie nie trzeba... Nie zapomniec o talerzu na kosci ze skrzydelek!
Sos warto podzielic do malych miseczek i kazdemu zaserwowac na jego talerzu, nie bedzie wtedy kolejki do butelki z sosem...
Uwagi:
Ja osobiscie nie robie do tego tradycyjnych frytek tylko strohkarrtofeln, czyli ziemniaczki pokrojone w bardzo drobne paseczki. Smazymy jak frytki na glebokim oleju i pozniej je odaczamy na papierowym reczniku. 艢wietnie pasuja do tego chipsy z selera i baklazanu! Kroimy w cienkie plastry i smazymy jak frytki!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | vstyna |