Składniki:
- 3 żółtka,
- 1/2 margaryny,
- 1 łyżeczka proszku,
- 1 szkl. mąki,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1 kg sera białego mielonego,
- 2 budynie śmietankowe,
- 4 żółtka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 3 szkl. mleka,
- wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Najpierw robimy spód ciasta. Pół kostki margaryny ucieramy z 3 żółtkami 1 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Potem robimy masę serową. Do zmielonego białego sera dodajemy budynie w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka(4), cukier (3/4 szklanki),olej oraz mleko. Do brytfanki wkładamy rozwałkowane na spód ciasto, a następnie na to wlewamy masę serową. Pieczmy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Gdy ciasto się już piecze, z pozostałych białek i 4 łyżek cukru ubijamy pianę. Gdy ciasto przebywa już od 35-40 min w piekarniku, wyjmujemy je i wykładamy pianę na wierzch. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy jeszcze 10-15min.
Potrzebne przybory:
Mikser, makutra, garnek.
Jak podawać?
Podawać po ostygnięciu, gdy jest lekko ciepły, lub też całkiem zimny. Albo wstawić na kilka godzin do lodówki.
Uwagi:
Masa serowa po wyrobieniu jest bardzo płynna i taka ma być. Ciasto najlepiej kroić i podawać po całkowitym ostygnięciu, a najlepiej schować do lodówki i jeść dopiero następnego dnia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Saga |