Składniki:
- 75 dag żołądków kurzych,
- 2 cebule,
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- łyżka oleju,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- kostka bulionu z drobiu,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Żołądki dokładnie wyczyścić i wypłukać, przepołowić. Wlać do garnka 3 szklanki wody, po zagotowaniu włożyć żołądki i gotować pod przykryciem, aż będą miękkie (wyjąć je z garnka i pokroić w plasterki). Jarzyny obrać i pokroić w zapałkę lub zetrzeć na terce o grubych otworach. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę, smażyć 2 min. Wsypać mąkę, smażyć mieszając przez następne 2 min. Wlać 2 szklanki wywaru z żołądków, dodać kostkę bulionową i mieszając zagotować. Włożyć do sosu żołąki i jarzyny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Postawić garnek na płytkę i dusić potrawę 5-7 min. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Uwagi:
Uwaga! potrawkę można też przygoowć z serduszek kurzych.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | terenia |