Składniki:
- 1 słoiczek zielonych oliwek (mogą być z papryką),
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 1 duża cebula,
- majonez wymieszany z jogurtem lub śmietaną.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno pokroić, zalać zalewą z oliwek i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić w dość dużą kostkę, oliwki wzdłuż na paseczki. Połączyć i dodać cebulę z odrobiną zalewy oraz sos majonezowy, ewentualnie sól i pieprz.
Uwagi:
Prosta, szybka i smaczna. Jedzą ją nawet ci, co nie lubią oliwek.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | betka |