Składniki:
- 1 kg skrzydełek,
- ketchup,
- sos sojowy,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- sól,
- ryż.
Jak przyrządzić?
Obcinamy lotki w skrzydełkach, następnie przekrajamy je na dwie części. Wsypujemy do miseczki łyżkę stołowa soli, do której dodajemy czosnek pokrojony na drobne kawałeczki. Obtaczamy w tym skrzydełka. W oddzielnej miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy plus 4 łyżki sosu sojowego plus 4 łzyżki ketchupu (najlepszy jest Pudliszki), wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Skrzydełka układamy na patelni, polewamy sosem i dusimy pod przykrywką około godziny. W tym czsie gotujemy ryż (do wody możemy dodać kostkę rosołową).
Jak podawać?
Ugotowany ryż można włozyć do malutkiej salaterki, a następnie przykładając talerz uformować estetycznie wygladajacą kulkę. Skrzydełka ułozyc dookoła ryżu, który polewamy sosem z patelni.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | MisiaKrzysia |