Składniki:
- 50 dkg mąki,
- 200 ml mleka zmieszanego z wodą 1:1,
- 5 dkg drożdży,
- 10 dkg tłuszczu (najlepiej 1:1 olej i margaryna),
- łyżeczka soli,
- olej do blachy.
Jak przyrządzić?
- mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże; wlać mleko z wodą, i rozpuścić, dosypując niewielką ilość mąki z boków;- pozostawić na 15 min.- tłuszcz rozpuścić wlać do zaczynu, dodać sól i zagnieść lekkie ciasto drożdżowe;- z ciasta zrobić 2 lub 3 kulki (każda kulka do 1 pizza), pozostawić do wyrośnięcia;- blachę posmarować olejem, wykładać placki i układać na nich co się lubi.(Z tego samego ciasta robię drożdżowe bułeczki - ciasto dzielę na ok. 10 kawałków, formuję bułeczki i pozostawiam do wyrośnięcia na blasze wysmarowanej olejem.)
Jak podawać?
Bułeczki - są wysmienite jako przystawka; na imprezkach robią furorę - nawet suche maczane w sosie czosnkowym, używam ich również do domowych hamburgerów).
Uwagi:
Uwaga, nie zostawiam ciasta do wyrośnięcia, po wyrobiebiu ciasta formuję bułki i tylko one rosną.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | llilijka |