Składniki:
- 1/2 słoika miodu (sztucznego),
- 1 szkl cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 całe jajka,
- 3 szkl mąki,
- 1 szkl mleka,
- 1 czubata łyżeczka sody,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 przyprawy do piernika,
- 3-4 łyżki oleju,
- 4-5 łyżek dżemu (najlepszy z czarnej porzeczki),
- ew. tabliczka czekolady gorzkiej + 2 łyżki mleka.
Jak przyrządzić?
W większym rondlu - garnku,zagotować miód z cukrem. Odstawić z ognia. Włożyć margarynę, rozpuścić. Ostudzić. Dodać 2 całe jaja. Rozmiesząć łyżką. Teraz dodawać kolejno, mieszając łyżką pozostałe składniki, tzn.: mąkę, mleko, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Na koniec dodać olej i dżem. Cały czas mieszając. Wyłożyć na przygotowaną blachę.Piec ok. 1 godz. w temperaturze 170 stopni C.Po ostygnięciu można polać polewą czekoladową:1 tabliczkę gorzkiej czekolady pokruszyć i rozpuścic w 2 łyżkach mleka, gotując na małym ogniu.
Potrzebne przybory:
Tylko rondel i łyżka oraz szklanka do odmierzaniaskładników.
Uwagi:
To są proporcje na dużą blachę (37x21).Ciasto może dłużej poleżeć - nie straci na wartości (wręcz przeciwnie).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 30 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | ELLA |