Ciasto na pizzę (autor BODI)

Przepis kulinarny

Składniki:

1. 25/30dkg maki,
2. ok. 20g drożdży,
3. ½ łyżeczki soli,
4. ½ łyżeczki cukru,
5. 3 lub 4 łyżki oleju,
6. niecałe ½ szklanki wody reszta piwa(razem z woda ½ szklanki).

Jak przyrządzić?

1. Drożdże pokruszyć i zalać woda i piwem, dodać cukier-pozostawic na chwilę.

2. Do miski wsypać mąkę i sól.

3. Do miski z mąką wlać drożdże oraz olej.

4. Wszystko ładnie wygnieść i odstawić na chwilę przykryte ściereczką do wyrośnięcia a w tym czasie przygotować farsz na ciasto.

5. Piekarnik ustawić na max. Temp. – u mnie 250 stopni C+ termoobieg.

6. Pizze rozwałkować na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższa półkę.

7. Piec do 10 min. zależnie od temp. w piekarniku i włączanego termoobiegu.

Uwagi:

Ciasto naprawdę jest extra, czyli pulchne wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Robiłem je 3 razy i za każdym razem wychodziło równie dobre. Moim zdaniem jest lepsze niż w większosci pizzerii. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
AutorBODI

Ciasto na pizzę (autor BODI): Podobne przepisy

Ciasto na pizzę (autor BODI): wypróbuj również

Powiązane Tematy