Składniki:
1. 25/30dkg maki,
2. ok. 20g drożdży,
3. ½ łyżeczki soli,
4. ½ łyżeczki cukru,
5. 3 lub 4 łyżki oleju,
6. niecałe ½ szklanki wody reszta piwa(razem z woda ½ szklanki).
Jak przyrządzić?
1. Drożdże pokruszyć i zalać woda i piwem, dodać cukier-pozostawic na chwilę.
2. Do miski wsypać mąkę i sól.
3. Do miski z mąką wlać drożdże oraz olej.
4. Wszystko ładnie wygnieść i odstawić na chwilę przykryte ściereczką do wyrośnięcia a w tym czasie przygotować farsz na ciasto.
5. Piekarnik ustawić na max. Temp. – u mnie 250 stopni C+ termoobieg.
6. Pizze rozwałkować na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższa półkę.
7. Piec do 10 min. zależnie od temp. w piekarniku i włączanego termoobiegu.
Uwagi:
Ciasto naprawdę jest extra, czyli pulchne wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Robiłem je 3 razy i za każdym razem wychodziło równie dobre. Moim zdaniem jest lepsze niż w większosci pizzerii. Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | BODI |