Składniki:
- 6 małych porów (lub 3 średnie),
- 6 dużych plastrów wędzonej szynki,
- łyżka oleju,
- 5 dkg żółtego sera.
Sos:
- 2 dkg masła,
- łyżka oleju,
- 2 dkg mąki,
- 250 ml mleka,
- 3 dkg żółtego sera,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Oczyścić pory, odkroić zielone części, pokroić na odcinki nieco szersze od średnicy plastrów szynki. w garnku zagotować lekko osoloną wodę, pory gotowac w przykrytym garnku przez 5-6 minut. Wyjąć, odsączyć, wystudzić. Każdego pora owinąć plastrem szynki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem układać pory(jedna warstwa).Wykonać sos:z masła oleju i mąki zrobić zasmażkę, zdjąć patelnię z ognia i stale mieszając wlać zimne mleko. Mocno podgrzać zasmażkę (nie zagotować!!)wsypać starty żółty ser, mieszać do rozpuszczenia sera. Dodać do smaku sól i pieprz. Pory w naczyniu żaroodpornym polać sosem, posypać pozostałym startym serem. Rozgrzać piekarnik do 180-200 st.C. Do nagrzanego piekarnika wstawić pory, zapiekać ok. 10 min aż ser się przyrumieni.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, patelnia, nóż, garnek z pokrywą.
Jak podawać?
Na gorąco natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Ale odgrzewane też dobre.
Uwagi:
Wielkość porcji uzależniona jest od wielkości plastra szynki, bo od tego zależy długość kawałków porów. Ja wybieramnajwiększe plastry szynki jakie są dostępne (ok. 20 cm średnicy). Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Red |