Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę

Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso sól i przyprawy.

Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso, sól i przyprawy. Zawartość wody nie może przekraczać 2 proc. Im więcej dodatków, tym mniej zdrowa jest wędlina. Unikajmy szynki, w której plastrach widać dużo wolnej przestrzeni. W takim produkcie możemy spodziewać się znacznej ilości wody lub żelatyny.

Szynka po przekrojeniu musi być wilgotna, ale nie błyszcząca, zaś jej skórka powinna brudzić palce. Oznacza to, że mięso było wędzone, nie zaś farbowane. Im szynka jest bardziej różowa, tym naturalniejszy jest jej skład.

Źródło: TVP

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Obawiasz się ZDRADY? Zgłoś się do TESTERA WIERNOŚCI Marihuana MEDYCZNA. Czym różni się od zwykłej i czy jest bezpieczna? Marcin Gortat rzucił wyzwanie POLSKIEMU MINISTROWI Tak wygląda najbrzydszy pies świata Zrobiła facetom dowcip. Tego się NIE SPODZIEWALI! Przeżyła ŚMIERĆ KLINICZNĄ. Co widziała? Mocne argumenty dziecka. "Nie posprzątam, bo NIE MAM SIŁY" Toksyczne elektrośmieci szkodzą zdrowiu człowieka. Te są najgroźniejsze Leki z natury. Poprawiają trawienie, łagodzą ból, działają PRZECIWNOWOTWOROWO SYN Grzegorza Ciechowskiego o KOLEKCJI inspirowanej stylem muzyka Tak szkolą muzułmańskie kobiety. Rosyjska reporterka dotarła do źródeł Conchita Wurst pokazuje, jak zmienia się w KOBIETĘ!