Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę

Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso sól i przyprawy.

Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso, sól i przyprawy. Zawartość wody nie może przekraczać 2 proc. Im więcej dodatków, tym mniej zdrowa jest wędlina. Unikajmy szynki, w której plastrach widać dużo wolnej przestrzeni. W takim produkcie możemy spodziewać się znacznej ilości wody lub żelatyny.

Szynka po przekrojeniu musi być wilgotna, ale nie błyszcząca, zaś jej skórka powinna brudzić palce. Oznacza to, że mięso było wędzone, nie zaś farbowane. Im szynka jest bardziej różowa, tym naturalniejszy jest jej skład.

Źródło: TVP

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

KATE ROZZ ma swój program na Youtube. Udaje REPORTERKĘ W BRAZYLII Aż 90 proc. Polaków cierpi na niedobory witaminy D Anna Mucha wystąpiła w POLSKIM HORRORZE! Jak przechowywać TOREBKI, by się nie niszczyły? Mistrzowie kuchni gotowali dla kilkudziesięciu nieznajomych! Fakty o jedzeniu, które TRZEBA znać! Próżność czy sposób na dorobienie po 50 roku życia? AMATORZY MODY podbijają sieć Te ZAMIENNIKI POSIŁKÓW możesz stosować przy nieregularnym trybie życia Michał Piróg z dildem w dłoni w nowym teledysku MASŁOWSKIEJ Jedz truskawki. Wzmacniają odporność, chronią od wolnych rodników Jak zwiększyć skuteczność produktów ANTYCELLULITOWYCH? Tych trendów w modzie mamy już DOŚĆ!