Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę

Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso sól i przyprawy.

Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso, sól i przyprawy. Zawartość wody nie może przekraczać 2 proc. Im więcej dodatków, tym mniej zdrowa jest wędlina. Unikajmy szynki, w której plastrach widać dużo wolnej przestrzeni. W takim produkcie możemy spodziewać się znacznej ilości wody lub żelatyny.

Szynka po przekrojeniu musi być wilgotna, ale nie błyszcząca, zaś jej skórka powinna brudzić palce. Oznacza to, że mięso było wędzone, nie zaś farbowane. Im szynka jest bardziej różowa, tym naturalniejszy jest jej skład.

Źródło: TVP

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ukryj komentarze

Autor:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Ten błąd może kosztować zdrowie. Z czym nie należy łączyć GREJPFRUTA? Urodziła się z DEFEKTEM NARZĄDÓW. Lekarz opracował zdumiewającą metodę leczenia Papież przechwycił pizzę jadąc papamobile! Odchudzanie nie musi być drogie! TANIE ZAMIENNIKI dietetycznych produktów OŚRODEK OPIEKI dla seniorów - czym kierować się przy wyborze? Internet ŚMIEJE SIĘ z premier Ewy Kopacz. Wszystko przez NAGRANIE O OSCARACH Polka zaśpiewała głosami 18 bohaterów NAJPOPULARNIEJSZYCH BAJEK Wykorzystał brak prądu, by uciec od świeżo poślubionej żony Tajemnice hermetycznego świata SCJENTOLOGII. "Czytanie w myślach, porzucanie dzieci, bytowanie poza przestrzenią" Zioła spoza Polski szczególnie niebezpieczne. Sprawdź, czego używasz w kuchni Zajęcia z EWĄ CHODAKOWSKĄ zamiast lekcji WF-u Prowadząca „Rolnik szuka żony” o metamorfozach uczestników. „Pod wpływem programu poczuł moc”