Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę

Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso sól i przyprawy.

Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso, sól i przyprawy. Zawartość wody nie może przekraczać 2 proc. Im więcej dodatków, tym mniej zdrowa jest wędlina. Unikajmy szynki, w której plastrach widać dużo wolnej przestrzeni. W takim produkcie możemy spodziewać się znacznej ilości wody lub żelatyny.

Szynka po przekrojeniu musi być wilgotna, ale nie błyszcząca, zaś jej skórka powinna brudzić palce. Oznacza to, że mięso było wędzone, nie zaś farbowane. Im szynka jest bardziej różowa, tym naturalniejszy jest jej skład.

Źródło: TVP

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Ile naprawdę ZARABIAJĄ polscy KSIĘŻA? Jakub od pięciu lat systematycznie poprawia urodę... FISH PEDICURE. Naturalna i bezpieczna metoda pielęgnacji stóp Obrońcy zwierząt KRYTYKUJĄ Katy Perry! Jest jedyną Polką w Londyńskim Klubie Milionerów. Zaczynała od zera Troskliwy labrador pomaga... w kąpieli niemowlaka Obywatele tych państw są najszczęśliwsi. Na którym miejscu Polska? NAJGROŹNIEJSZA choroba przyszłości? Zachoruje 1 na 3 osoby Prawdziwy rekordzista. Schudł 130 kg w 14 miesięcy! Louis Hamilton zagrał w paintballa z PÓŁNAGIM KOLEGĄ! Strzelał do jego pośladków DZIEŃ Z ŻYCIA młodej matki. Pod koniec dnia dom wyglądał jeszcze GORZEJ Popularne mity o wpływie cholesterolu i tłuszczu na dietę