Zioła spoza Polski szczególnie niebezpieczne. Sprawdź, czego używasz w kuchni

Jak wybrać zioła oraz w jakich warunkach je przechowywać?

Dodają potrawom smaku, zdobią, a niektóre nawet odchudzają. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez ziół i dodajemy je niemal do każdego posiłku. Kupując przyprawy, warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia. Te sprzedawane jako polskie, nie zawsze pochodzą z naszego kraju. Eksportowane spoza Unii Europejskiej mogą być szkodliwe dla zdrowia, jak w przypadku zarazy ogórkowej, spowodowanej nasionami soi. Pamiętajmy też, że źle przechowywane tracą swoje właściwości.

A jak działają na nasz organizm popularne zioła? Szczypiorek obniża ciśnienie, pobudza apetyt i ma działanie bakteriobójcze, koper wpływa korzystnie na pracę nerek, ma działanie odkażające i przeciwskurczowe, a natka pietruszki usuwa nadmiar wody z organizmu, zwiększa wydalanie moczu oraz dobrze działa na wzrok.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

POLKA, która podbiła serce The Rolling Stones! Pomaga rodzić i zna prawa kobiet w ciąży. Kim jest DOULA? EDYTA GÓRNIAK płacze. "Nie wiem jak, ale muszę nagrać płytę" Wynajmujesz mieszkanie przez internet? Uważaj na zbyt niską cenę NAJGROŹNIEJSZA choroba przyszłości? Zachoruje 1 na 3 osoby Kontrowersje wokół Jana Pawła II. "Jak mógł zostać świętym?" Zajęcia z EWĄ CHODAKOWSKĄ zamiast lekcji WF-u Długotrwały smutek dziecka to znak. Lekceważony powoduje poważną chorobę Przelałaś pieniądze na złe konto i co dalej? Najgorzej jeśli pomyliłaś ostatnie cyfry Boisz się otyłości po ciąży? Tak się przed nią uchronisz W Polsce gorzej niż w USA. Frytki zawierają substancję rakotwórczą Uważaj na PASOŻYTY. Twoje dziecko może być nosicielem