Zioła spoza Polski szczególnie niebezpieczne. Sprawdź, czego używasz w kuchni

Jak wybrać zioła oraz w jakich warunkach je przechowywać?

Dodają potrawom smaku, zdobią, a niektóre nawet odchudzają. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez ziół i dodajemy je niemal do każdego posiłku. Kupując przyprawy, warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia. Te sprzedawane jako polskie, nie zawsze pochodzą z naszego kraju. Eksportowane spoza Unii Europejskiej mogą być szkodliwe dla zdrowia, jak w przypadku zarazy ogórkowej, spowodowanej nasionami soi. Pamiętajmy też, że źle przechowywane tracą swoje właściwości.

A jak działają na nasz organizm popularne zioła? Szczypiorek obniża ciśnienie, pobudza apetyt i ma działanie bakteriobójcze, koper wpływa korzystnie na pracę nerek, ma działanie odkażające i przeciwskurczowe, a natka pietruszki usuwa nadmiar wody z organizmu, zwiększa wydalanie moczu oraz dobrze działa na wzrok.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Tajemnice hermetycznego świata SCJENTOLOGII. "Czytanie w myślach, porzucanie dzieci, bytowanie poza przestrzenią" Najnowsze odkrycie kosmetologii. Zapobiega ZMARSZCZKOM i zwalcza CELLULIT Niezwykłe włosy mieszkanki Indii Przyczyny braku ochoty na seks po porodzie Domowa ZUPA INSTANT. Wystarczy zalać ją wrzątkiem! Łagodzi ból, koryguje wady postawy. Wszystko o KINESIOTAPINGU Jak przechowywać żywność w lodówce? Miejsce MA ZNACZENIE Jedzenie SZYBKO PSUJE SIĘ w lodówce? Zmień sposób przechowywania POLKA, która podbiła serce The Rolling Stones! Jest prekursorką artystycznego SELFIE. Jej zdjęcie konkuruje z kultowymi fotografiami świata Powszechnie dostępny środek SZCZEGÓLNIE NIEBEZPIECZNY dla osób na diecie Męska płodność jest CORAZ GORSZA?