Zioła spoza Polski szczególnie niebezpieczne. Sprawdź, czego używasz w kuchni

Jak wybrać zioła oraz w jakich warunkach je przechowywać?

Dodają potrawom smaku, zdobią, a niektóre nawet odchudzają. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez ziół i dodajemy je niemal do każdego posiłku. Kupując przyprawy, warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia. Te sprzedawane jako polskie, nie zawsze pochodzą z naszego kraju. Eksportowane spoza Unii Europejskiej mogą być szkodliwe dla zdrowia, jak w przypadku zarazy ogórkowej, spowodowanej nasionami soi. Pamiętajmy też, że źle przechowywane tracą swoje właściwości.

A jak działają na nasz organizm popularne zioła? Szczypiorek obniża ciśnienie, pobudza apetyt i ma działanie bakteriobójcze, koper wpływa korzystnie na pracę nerek, ma działanie odkażające i przeciwskurczowe, a natka pietruszki usuwa nadmiar wody z organizmu, zwiększa wydalanie moczu oraz dobrze działa na wzrok.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Naukowy sposób na prawidłowe KROJENIE TORTU SEKS KAMERKI. Tak Polacy zarabiają na życie. Wśród nich samotne matki i młode małżeństwa Od urodzenia NIE MA RĄK. Pokazał, jak się goli Leczenie cellulitu zależne jest od jego fazy. Sprawdź, jak rozpoznać, którą mamy Reakcje ZNANYCH MUZYKÓW na "50 Twarzy Greya" Fakty o jedzeniu, które TRZEBA znać! Najzdrowsza WODA to ta Z KRANU. Pij zamiast mineralnej i nie gotuj Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI Jakie PIECZYWO jest najzdrowsze? Zobacz, jak to sprawdzić Jak suszyć mokre włosy? One wiedzą to NAJLEPIEJ! Młodzi rodzice odetchną z ulgą? Te pieluchy są suche nawet 12 godzin! Poświęciły pustelnicze życie dla... konfitur. Niezwykła historia polskich sióstr