Zioła spoza Polski szczególnie niebezpieczne. Sprawdź, czego używasz w kuchni
Jak wybrać zioła oraz w jakich warunkach je przechowywać?
Dodają potrawom smaku, zdobią, a niektóre nawet odchudzają. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez ziół i dodajemy je niemal do każdego posiłku. Kupując przyprawy, warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia. Te sprzedawane jako polskie, nie zawsze pochodzą z naszego kraju. Eksportowane spoza Unii Europejskiej mogą być szkodliwe dla zdrowia, jak w przypadku zarazy ogórkowej, spowodowanej nasionami soi. Pamiętajmy też, że źle przechowywane tracą swoje właściwości.
A jak działają na nasz organizm popularne zioła? Szczypiorek obniża ciśnienie, pobudza apetyt i ma działanie bakteriobójcze, koper wpływa korzystnie na pracę nerek, ma działanie odkażające i przeciwskurczowe, a natka pietruszki usuwa nadmiar wody z organizmu, zwiększa wydalanie moczu oraz dobrze działa na wzrok.
Źródło: TVN Style
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze