Zioła spoza Polski szczególnie niebezpieczne. Sprawdź, czego używasz w kuchni

Jak wybrać zioła oraz w jakich warunkach je przechowywać?

Dodają potrawom smaku, zdobią, a niektóre nawet odchudzają. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez ziół i dodajemy je niemal do każdego posiłku. Kupując przyprawy, warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia. Te sprzedawane jako polskie, nie zawsze pochodzą z naszego kraju. Eksportowane spoza Unii Europejskiej mogą być szkodliwe dla zdrowia, jak w przypadku zarazy ogórkowej, spowodowanej nasionami soi. Pamiętajmy też, że źle przechowywane tracą swoje właściwości.

A jak działają na nasz organizm popularne zioła? Szczypiorek obniża ciśnienie, pobudza apetyt i ma działanie bakteriobójcze, koper wpływa korzystnie na pracę nerek, ma działanie odkażające i przeciwskurczowe, a natka pietruszki usuwa nadmiar wody z organizmu, zwiększa wydalanie moczu oraz dobrze działa na wzrok.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

ALERGIA może zagrażać życiu. Jak pomóc osobie ze wstrząsem? Jej ciało i uroda zachwycają. Mistrzyni bikini fitness zdradza swoje patenty Na Wielkanoc WYDAMY 363 ZŁOTE Kim był dostawca, który PRZYNIÓSŁ PIZZĘ na galę Oscarów? Okuliści ostrzegają: Polacy widzą coraz gorzej! Polska rodzina sprowadziła ją do Polski. Niezwykła historia 19-latki z Kenii Oto nowa piramida żywieniowa. To, co było niepolecane, teraz jest podstawą diety Jak żyć z KREDYTEM NA 30 LAT? Oto, co dzieje się w płucach palacza! Eksperyment fizyka i... Marcina Prokopa Rozmiar ma znaczenie? Ten mężczyzna od lat boryka się ze swoją przypadłością Tak powstaje jeden z najbardziej ekskluzywnych trunków świata Nieustraszone Polki za sterami szybowców. Zobacz ich podniebne akrobacje!