Na co zwracać uwagę kupując tanią żywność?
REDAKCJA • dawno temu"Jeżeli ilość składników produktu przekracza 10, to powinien zapalić nam się sygnał ostrzegawczy".
Większość z nas podczas zakupów zwraca uwagę na cenę produktów. Jednak nie zawsze to, co tańsze jest dla nas korzystne. Aby obniżyć koszty produkcji, żywność jest robiona w trybie przemysłowym na skalę masową. Wraz z niższą ceną obniża się ich jakość. Jak kupować żywność dobrej jakości o niższych cenach?
Producenci stosują tańsze surowce o znacznie niższych parametrach jakościowych. Zamiast mięsa pierwszej klasy używanej jest mięso klasy drugiej. drugiej. Zamiennikiem tłuszczy jest zazwyczaj olej palmowy, a cukru syrop glukozowo-fruktozowy.
— Jeżeli ilość składników produktu przekracza dzięsieć, to powinien zapalić nam się sygnał ostrzegawczy. Każdy produkt ma swoje ADI, czyli tolerowany poziom spożycia dziennego. Gdy wybieramy produkty, które są przetworzone przekraczany jego poziom. To powoduje bóle brzucha, głowy i niestrawność — mówi Hanna Stolińska, dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia.
Specjaliści przeprowadził test najpopularniejszych parówek, ketchupu oraz sera. Zobaczcie, czy warto oszczędzać na jedzeniu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze