Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jaja,
- 1 kostka masła,
- 1\2 słoika powideł śliwkowych (może być kwaskowy dżem),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 1\2 łyżki gorzkiego kakao.
Jak przyrządzić?
Mąkę z proszkiem ucierać z żółtkiem i masłem (masło powinno być miękkie). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Włożyć do zamrażalnika na około 2 h. Ubić pianę z białek i cukru (musi być biała jak śnieg. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę,(najlepiej bez brzegu, posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Ja zawsze ścieram ciasto na tarce i wyrównuję palcami.Tak przygotowany spód posmarować powidłami. Na nią zetrzeć ciemne ciasto (w miarę równomiernie. Na to rozlać ubite białka z cukrem i posypać jasną kruszonką.
Jak podawać?
Do kawusi.
Uwagi:
Piec 40-45 minut w piekarniku w 160-180 stopni. Lekko podgrzanym do 150 stopni.
SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Anusiam |