Sk艂adniki:
- s艂oik sledzi marynowanych,
- 2 cebule,
- 2-3 buraki ugotowane,
- majonez,
- 2 marchewki ugotowane,
- 4-5 ziemniakow ugotowanych posolonych,
- ogorek kiszony,
- 2 jajka ugotowane,
- szczypiorek lub koperek.
Jak przyrz膮dzi膰?
SA艁ATKE UK艁ADA SIE WARSTWAMI.
Na spod miski daje pokrojona w kostk臋 cebule i sol臋, nastepnie uk艂adam warstwe sledzi, ktore najpierw obieram ze skory (kroje sledzie w paski ok. 2cm), nastepna warstwa to buraki potarte na grubych oczkach, przykrywam warstwa majonezu, nastepnie przychodzi marchew, ktora tez jest potarta na grubych oczkach, potem sa ziemniaki pokrojone w kostke i znowu jest warstwa sledzi, na sledzie przychodzi ogorek kiszony pokrojony w plastry i przykrywam warstwa majonezu, na gore daje jajka potarte na grubych oczkach i przystrajam posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Uwagi:
Jajka gotuje dzien wczesniej, wtedy lepiej mozna je potrzec. sa艂atka moze wyglada na skaplikowana, ale wrzeczywistosci jest bardzo 艂atwa i smaczna.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Trudno艣膰 | bardzo trudny |
Autor | marta 62 |