Składniki:
Składniki na ciasto:
- 15 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 50 ml białego wina,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody kuchennej,
- 15 dag cukru,
- 5 dag kakao.
Składniki kremu:
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 10 dag cukru,
- 300 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 30 dag masła,
- 30 ml rumu,
- 50 dag wiśni - mogą być zimową porą ze słoika.
Jak przyrządzić?
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić małe zagłębienie i w nim umieścić masło, cukier, jajko (całe), kakao i sodę. Wyrobić lekkie ciasto, kilkakrotnie je rozwałkować. Wyciąć przynajmniej dwa placki z lekko pozaginanymi brzegami. Piec ok. 40 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.
W tym czasie przygotować krem: w wysokim naczyniu zagotować mleko z połową cukru, rozpuścić w nim czekoladę. Żółtka jajek zmiksować z pozostałą częścią cukru aż do uzyskania lekkiej piany. Dodać do gorącego mleka intensywnie mieszając. Całość gotować aż do uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Po ostygnięciu dodać miękkie masło, dobrze odciśnięte wiśnie i rum.
Upieczone i chłodne placki ciasta przełożyć kremem. Wierzch ciasta można udekorować wiśniami lub polewą czekoladową. Gotowy placek włożyć do lodówki. Podawać schłodzony.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | bromba |