Składniki:
- 2-3 pomidory,
- 1 średnia cebula,
- łyżka octu,
- 1 łyżka koperku posiekanego,
- 1 łyżka cukru,
- oliwa z oliwek,
- 1 kubek 125g śmietany,
- sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę włożyć wraz z koperkiem do dużej salaterki polać octem doprawić cukrem, solą i pieprzem wymieszać i odstawić na 30 min. do lodówki. Po 30 min. dodać łyżke oliwy z oliwek wymieszać i polać śmietaną, również wymieszać. Schłodzić.
Możana podawać jako chłodnik jak i również jako sałatke do ziemniaków.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | teleskop |