Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny,
- pół szklanki piwa.
Krem:
- 3 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jaja,
- 1 op. budyniu waniliowego z cukrem,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- ponadto cukier puder do dekoracji i tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Margarynę wstawić do zamrażalnika dzień przed pieczeniem.
Mąkę przesiać na stolnice. Zamrożoną margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki. Wlewać stopniowo piwo i siekając nożem zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na 2 godziny. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyc do wysmarowanej tłuszczem formy (35 x 25). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tem. 190-200 stopni przez 25-30 minut. Tak samo upiec drugie.
Krem:
- odlać pół szklanki mleka, pozostałe zagotować z cukrem. Odlane mleko wymieszać mikserem z jajkami, budyniem i mąką tak żeby nie było grudek. Płyn przelać do gotującego sie mleka i cały czas mieszając zagotować.
Gorący krem wylać na ostudzony płat ciasta i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | benik |