Składniki:
- 25 dag cukru brązowego,
- 2 jaja,
- cukier waniliowy,
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki kakao,
- 5 dag masła,
- 25 dag płatków owsianych górskich.
Jak przyrządzić?
Masło miksujemy z żółtkami na jednolitą masę, następnie dodajemy cukier brązowy i cukier waniliowyi miksujemy. Potem dodajemykakao, płatki i posiekane orzechy po czym wszystko miksujemy, a na koniec dodajemy piane z białek i mieszamy całość łyżką albo ręka. Z otrzymanej masy formujemy rekami nieduże kulki i układamy je na natłuszczonej blaszce w odstępach (ciasteczka troche rosną). Piec w temperaturze 150 stopni około 25-30 min.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser, nóż, blaszka.
Jak podawać?
Można ja podać wszędzie, zawsze i każdemu. doskonałe jako drugie śniadanko, albo zdrowa i pyszna przekąska.
Uwagi:
Ciasteczka po upieczeniu nalezy delikatnie zdjać z blachy do wystygnięcia i można je udekorować polewą z białej czekolady. Najlepsze są na drugi dzień, ale najczęściej znikaja już w pierwszy. UWAGA! można sie od nich uzależnić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 ciastek |
Kaloryczność | 100 kcal / ciastko |
Autor | patty81 |