Składniki:
- 5 jaj,
- mąki tyle, co ważą jaja,
- cukru tyle, co ważą jaja,
- masła tyle, co ważą jaja,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 1/2 ampułki zapachu waniliowego,
- śliwki lub winogrona,
- można dodać również trochę skórki pomarańczowej.
Jak przyrządzić?
Masło ucieramy do białości z cukrem. Powoli dodajemy żółtka, a potem mąkę. Dodajemy skórkę startą z cytryny i ew. pomarańczową. Następnie zapach i cukier. Białka ubijamy z solą i dodajemy do ciasta. Śliwki kroimy na pół i każdą połówkę jeszcze nacinamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blaszki i na wierzchu układamy śliwki skórkami do ciasta. Na koniec posypujemy śliwki szczyptą cukru każdą i pieczemy 45-50 minut w 200 C.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | BasiaM |