Składniki:
- 60 dkg dyni,
- 2 czuszki,
- bulion warzywny (ok. litra),
- przecier/koncentrat pomidorowy,
- śmietana/jogurt,
- orzechy włoskie.
Jak przyrządzić?
dynie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wrzacego bulionu, dodajemy posiekane papryczki. gotujemy do miękkości, miksujemy, dodajemy reszte bulionu, koncentrat(ze dwie łyżeczki), dodajemy nieco soli i cukru, gotujemy jeszcze chwilke i gotowe. Na talerzu zabielić smietaną bądż jogurtem, jeśli ktos liczy kalorie, wrzucić trochę posiekanych orzechów; podawać gorące i z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 duŻe |
Autor | GRZEGORZ RASIAK |