Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Beza kokosowa:
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 20 cukru pudru,
- 6 białek.
Krem ananasowy:
- 2 puszki (większe) ananasa,
- 3 żółtka,
- 25 dag masła,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 budyń waniliowy.
Jak przyrządzić?
Ciasto: ubić białka na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier i żółtka.Do gotowej piany delikatnie dodawać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać i upiec. Temperatura 160/170 stopni ok. 20/25 min.
Beza kokosowa: białka przeznaczone na bezę kokosową ubić na sztywno, dodać cukier, wsypać wiórki i upiec na tej samej blaszce co ciasto, ale wyłożonej papierem pergaminowym ok. 15 min na złoty kolor.
Krem ananasowy: na soku z odsączonych ananasów ugotować budyń (nie dodawać mleka), z 3 żółtek, miękkiego masła, cukru pudru utrzeć gładki krem i stopniowo dodawać do niego przestudzony budyń, utrzeć go na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać pokrojone w kostkę ananasy. Na upieczone ciasto rozsmarować krem, na krem wyłożyć bezę kokosową, można polać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | terenia |