Składniki:
- 300g ciasta francuskiego - zrobionego własnoręcznie lub mrożonego kupnego.
Na farsz:
- 100g wędzonego łososia (najlepsze są dość grube kawałki z części środkowej ryby),
- 40g orzechów pistacjowych,
- 120g sera gouda,
- 3 żółtka.
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto francuskie, łososia pokroić na drobne paseczki, orzeszki posiekać. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wszystko razem wymieszać z 2 żółtkami. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i szklanką wyciąć krążki. Na krążki nakładać nadzienie i zlepiać brzegi (jak w pierogach). Pierożki wyłożyć na blachę, ponakłuwać widelcem i wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem, pozostawić na 15-20 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez 20 minut.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bromba |