Składniki:
Placek makowy:
- 20 dag maku,
- 2 dag rodzynek,
- 20 dag cukru pudru,
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżki miodu,
- 4 jaja.
Placek serowy:
- 1/2 kg zmielonego sera białego,
- 12 dag masła,
- 3 jaja,
- sok z cytryny,
- 3 dag rodzynek,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 15 dag cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Placek orzechowy:
- 4 jaja,
- 10 dag zmielonych orzechów,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 5 dag cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Placek makowy:
1. Mak sparzyć i zemleć.
2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać reszte składników.
3. Ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.
4. Wylać do formy.
Placek serowy:
1. Utrzeć żółtka masło cukier i pozostałe składniki.
2. Ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.
3. Wylać na placek serowy.
Placek serowy:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać pozostałe składniki.
2. Ubić pianę i lekko wymieszc z resztą.
3. Wylać na ciasto serowe.
4. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez 60 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Gina99 |