Składniki:
- 1 szkl. mąki tortowej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka pr. do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 szkl. cukru.
Masa:
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 2 śnieżki,
- 2 śmietany 18%,
- 25 dag wiórków kokosowych,
- płatki migdałowe do posypania.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: jajka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, powoli wsypać cukier, dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, wsypać proszek, na koniec wlać łyżeczkę octu.
Biszkopt upiec w małej kwadratowej blaszce lub w dużej tortownicy.
Masa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wystudzić. Gdy masa będzie zimna ubijać wsypując powoli dwa op.śnieżki. Na koniec ubijania dodać wiórki kokosowe. Biszkopt przekroić na pół, w środku rozsmarować połowę masy, resztę nałożyć równo na wierzch i boki. Tak przygotowany torcik posypać płatkami migdałowymi.
Uwagi:
Zamiast płatków mogą być wiórki kokosowe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | SYLWIA |