Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 2 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3-4 łyżek kakao,
- 1/2 szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Margarynę wodę, cukier oraz kakao rozpuścić. 0,5 szklanki odlać na polewę. Resztę pozostawić do wystygnięcia.
Po wystygnięciu nareży wbić żółtka ,dodać mąkęz proszkiem do pieczenia oraz dodać ubitą wcześnej pianę z białek - wszystko razem miksować do otrzymania masy.
Masę należy wlać we formę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i opsypaną bułką tartą; piec ok. 45 minut.
Potrzebne przybory:
Mikser kuchenny.
Jak podawać?
Ubijając pianę należy dodać szczyptę soli - piana po ubiciu będzie sztywniejsza.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Oleńka |