Składniki:
1 jajko, 2-3 łyżki mąki, szczypta soli, troszkę wody lub mleka, olej do smażenia, dżem do posmarowania (ew. cukier-puder)
Jak przyrządzić?
Przedstawiam 2 opcje:
1. na słodko: mąkę i żółtko ze szczyptą soli rozmieszać, dodać troszkę wody, żeby uzyskać konsystencję śmietany (nie za rzadkiej i nie za gęstej). Dodać ubite na sztywno białko, delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na niedużej patelni, jak się podrumieni spód - ostrożnie przewrócić na drugą stronę (powinien być pulchniutki). Łopatką zdjąć na talerz, posmarować dżemem i smacznego.
2. na słono - wszystko jak wyżej do momentu pieczenia. Po przewróceniu na drugą stronę chwilę czekam i łopatką lub widelcem rozdrabniam na patelni na małe kawałki (jak kopytka). Muszą być nieźle przypieczone i posolone. Nieźle smakują z zimnym mlekiem.
Potrzebne przybory:
miseczka, mikser lub trzepaczka do ubicia piany, nieduża patelnia
Uwagi:
Moje dzieci tym się zajadają, z tym że syn woli na słodko, a córka na słono. Ogólnie tego "grzybka" przygotowuje się szybko, jest sycący i tani.Oczywiście można zwiększyć proporcje dla osoby dorosłej!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Aga123 |