Składniki:
1 - 2 polędwice wieprzowe, śmietana słodka min.30 %, marynowany zielony pieprz (słoiczek), ocet balsamiczny, zmielony kolorowy pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Polędwice dokładnie oczyścic z białych błonek, poporcjowac na kawałki 10 -15 cm, rozbic pięścią ( nie tłuczkiem bo sie rozsypią). Potem posypać kolorowym pieprzem i solą ( delikatnie dla smaku );
mażyć około 10 min z dwóch stron; potem opieczone mięso przełożyc do micki metalowej i niech około 10 min dusi sie na lekkim ogienku.
Do pozostałego tłuszczu wlać śmietane i zielony pieprz z marynatą, do smaku octu balsamicznego ( ok. 2-3 łyżek stołowych).Po 10 min. sos gotowy, polewamy nim mięso.Podawać z frytkami lub pieczywem.
Jak podawać?
Na białych lub czarnych talerzach wygląda pięknie
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Zając |