Składniki:
- 60 dag piersi kurczaka
- czerwona, żółta i zielona papryka
- 2 łyżki oleju
- 15 dag dymki, jedna cebula
- 30 dag ryżu, sól, pieprz, cukier
- puszka (425 ml) kukurydzy
- 250 ml sosu słodko - kwaśnego
- 400 ml bulionu warzywnego
- sos sojowy
- 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych
Jak przyrządzić?
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w paseczki. Paprykę pokroić na kawałki, dymki w krążki. Cebulę posiekać.Ryż wsypać do 600 ml osolonej wrzącej wody. Zagotować, przykryć i pozostawić przez 20 minut na małym ogniu.Kukurydzę dokładnie osączyć na sitku.Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojone mięso kurczaka, mocno podsmażyć, mieszając czas od czasu. Zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem.Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucić cebulę, zeszklić. dodać czosnek, paprykę i dymkę, mieszając podsmażyć. Na patelnię ponownie włożyć mięso, wlać sos słodko - kwaśny i bulion, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i 4 łyżkami sosu sojowego. Gotowac 5 minut na małym ogniu. Dodać kukurydzę i orzeszki ziemne 9zamiast nich można użyć orzechów nerkowca).
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | ok. 660 kcal |
Autor | Julita |