Sk艂adniki:
- 1 szlanka maki (dowolnej np. pszennej ,zytniej, razowej, pol takiej, pol takiej)
- 1 szklanka platkow (do wyboru- owsiane, pszenne, zytnie, mieszane)
- 1 szklanka otreb (tradycyjnie do wyboru)
- 1 szklanka czegos mokrego : mleka, wody, soku owocowego
- 1 jajeczko
- 1/3 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- dwie solidne lyzki miodu
- cynamon (4-5 lyzeczek)
- kakao (ile sie chce)
- skladniki freestylowe
Jak przyrz膮dzi膰?
Tak jak to przy produkcji ciasteczek bywa to co suche mieszamy ze soba tj: maka, otreby itp, a to co mokre ze soba: woda, jajko, olej etc. etc.
Mieszamy czesc wodnista i czesc stala ;-)
Teraz zaczyna sie najlepsza zabawa, bo dodajemy do masy co nam sie zywnie podoba, aby bylo pokrojone w drobna kosteczke, a wiec: bakalie, suszone owoce, swierze owoce, czekolade... Jednym slowem, wszystko co nam przyjdzie do glowy. Oczywiscie wszystko miesamy ze soba.
Nasza mase kladziemy na blaszke pokryta papierem do pieczenia lub folia aluminowa i wkladamy do piekarnika. pieczemy do momentu, w ktorym wykalaczka lub patyczek wyjeta z ciasteczek bedzie sucha.
Po wyjeciu blachy z piekarnika odczekac chwile az ciasteczka ochlana, gdyz w przeciwnym razie moga sie troche rozwalic. A tego bysmy nie chcieli, prawda?
Tyle.
Potrzebne przybory:
Dwie miski, 艂yzka do mieszania, noz do krojenia bakalii
Uwagi:
Ciasteczka super zdrowe, mimo ze kaloryczne. Moje ulubione spozadzam z maki zytniej, platkow zytnich, otrab zytnich, dodaje surowe jablko, sliwke kalifornijska, morele i daktyle. Smakuja wybornie i widocznie przyspieszaja przemiane materii ;-)
W sklepie paczuszka 6 takich ciastek kosztuje ok 6 zlotych. tutaj za 10 mamy dwie blachy po 9 bigasnych sztuk. Czysty zysk, nieprawdaz?
Ciacha najlepiej smakuja jak sa zimne i troche twardawe, czyli na 2, 3 dzien. Ale kto by tam na to czekal... ;-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2 blaszki po 9 duzych ciastek |
Kaloryczno艣膰 | dosc wysoka |
Przybli偶ony koszt | 10 z艂 |
Autor | Klara_Gzyms |