Składniki:
- piersi kurczaka,
- marchew,
- cebula,
- śmietana,
- majonez,
- przyprawy (soł, pieprz, do drobiu, itp)
Jak przyrządzić?
Filety przekroić na pół (poprzecznie), części najgrubsze można jeszcze na cieńsze porcje wzdłuż - przyprawić. Podsmażyć chwilę na oleju (żeby tylko ścięła się wierzchnia warstwa), ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu (jedna warstwa). Na to wyłożyć startą na jarzynówce i lekko osoloną marchew (w zależności od tego, czy chcemy mieć od razu "surówkę"-nawet 5-6 cm). Na marchew pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulkę. Wierzch polać śmietaną i na to rozsmarować trochę majonezu (ja używam tylko WINIAR). Przykryć i piec w ok. 180/200 C - 1godz, 15 min.
Potrzebne przybory:
Nóż, patelnia, naczynie żaroodporne, piekarnik
Jak podawać?
U mnie w domu jada się z ziemniakami. Proszę nie komentować, że komuś nie smakuje marchewka. Potrawa "przechodzi swoimi zapachami" i nawet mój mąż, który nie przepada za marchewką tu akurat je ją ze smakiem.
Uwagi:
Majonez nie rozsmaruje się na śmietanie dobrze, ale chodzi o to, aby trochę go jednak było. Dodatkowo mozna marchewkę posypać natką pietruszki. Jeżeli marchew jest kupiona w sklepie(ma z reguły mało soku własnego) można dla bezpieczeństwa dodać kilka łyżek wody.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio |
Autor | lena |