Składniki:
Ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki wody. Farsz I: 150 g szynki, 100 g sera żółtego, 4 jaja, 250 ml gęstej śmietany. Farsz II: 2 papryki, 50 g szynki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 jaja, 250 ml gęstej śmietany, 50 g sera żółtego. Farsz III: 100 g szynki, 100 g pieczarek, 100 g żółtego sera, cebula, 4 jaja, 250 ml gęstej śmietany, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto, uformować kulkę i wstawić do lodówki na około pół godziny. Ciastem wyłożyć formę (można cienko rozwałkować), zapiekać 10 minut w temp 200 stopni. Jest jeden stały sposób na robienie farszu. Wszyskie składniki, które da się pokroić (z wyjątkiem sera), kroimy w drobniutką kostkę, ser ścieramy na tarce. Pokrojone składniki łączymy z rozkłóconymi jajami, śmietaną, serem i przyprawami. Całość wylewamy na zapieczone ciasto i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu farsz powinien być ścięty, więc warto sprawdzić, czy już się ściął.
Jak podawać?
Moja siostra je go z keczupem, ale wiem, że niektórzy nazwaliby to świętokradztwem ;)
Uwagi:
Do farszu można wrzucić wszystkie składniki, które się lubi. Ja zawsze robię trzeci farsz, który sama wymyśliłam. Przyprawiać można dowolnie, jak kto lubi. Ja doprawiam oregano, bazylią, pieprzem, solą czosnkową, ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową. Wykładając formę ciastem, trzeba też wyłożyć boki, ponieważ będzie tam wlany farsz, który jest przed pieczeniem dość płynny. Ja piekę w tortownicy (średnica 26 cm), ale dla moich głodomorów przygotowuję 1,5 porcji. Ładnie też wygląda w wysokiej (ceramicznej) formie do tarty, ale z tortownicy łatwiej się wyjmuje.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Milusia |