Składniki:
Majonez (najlepiej Motyl)- 2-3 łyżki, śmietana 22% - małe opakowanie, oregano - 2-3 łyżeczki, czosnek - pół główki, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Czosnek należy przecisnąć przez praskę. W zależności od tego, jak długo przed podaniem przygotowujemy sos, dobieramy ilość czosnku. Jeśli tuż przed podaniem, trzeba dodać więcej ząbków. Jeśli na 4-5 godzin przed, można dodać mniej, bo sos i tak się przegryzie. Dodajemy całą śmietanę i łyżkę majonezu. Majonez dodajemy w zależności od gęstości śmietany. Im gęstsza śmietana, tym mniej majonezu i odwrotnie. Następnie dodajemy oregano. Wszystko razem mieszamy i dodajemy szczyptę soli do smaku.
Jak podawać?
Podawać minimum pół godziny po przygotowaniu.
Uwagi:
Na imprezach sos zawsze znika pierwszy, nawet jeśli zrobiony jest w gigantycznych ilościach. Znajomi nawet jedzą go z chipsami i na każdą imprezę muszę go przygotowywać.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Marta |