Składniki:
2 młode cukinie, 1/4 główki kapusty białej, 2 ziemniaki, 2 marchewki, groszek lub fasolka, 2 pomidory, cebula(mogą być też inne młode warzywa, np. kalarepa), przyprawy: pietruszka, bazylia, oregano, rozmaryn, lubczyk, pieprz, sól, przecier pomidorowy, 2 kostki rosołowe.
Jak przyrządzić?
W dośc sporym rondlu podsmażamy cebulę pokrojoną w krążki na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy najtwardsze, pokrojone w kostkę warzywa - ziemniaki, marchew. Zalewamy to szklanką wody i podduszamy. Następnie dodajemy kapustę - stosunkowo wcześnie, bo tez jest twarda. Cały czas pilnujemy i mieszamy potrawę, w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy warzywa bądą juz trochę miękkie, dodajemy pokrojoną cukinę również w kostkę. Całość dusimy, podlewając wodą. Dodajemy 2 rostki rosołowe. Następnie miękkie warzywa: faslokę lub groszek i pokrojone pomiodory. Mieszamy, dodajemy 3-4 łyżki przecieru, trochę bazylii, oregano, rozmarynu, lubczyku. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Na koniec, gdy wszystkie warzywa są miękkie, ale nie zmieniły się w papkę, zastawiamy z ognia i dodajemy świeżą, pokrojoną natkę pietruszki.
Jak podawać?
Potrawę można podawać z chlebem lub samą, jest też świetna jako dodatek do mięs, ale w zupełności wystarcza jako samodzielne danie.
Uwagi:
Jeżeli używamy młodej cukinii, to kroimy ją w całości, ze skórką i z wewnętrznymi nasionkami oraz dodajemy ją po wcześniejszym uduszeniu innych warzyw. Jeżeli cukinia jest już dojrzała, obieramy ją ze skóry i wydrążamy nasiona oraz dodajemy ją na początku, razem z innymi warzywami. Ta sama zasada jest z groszkiem i fasolką - jeśli są mrożone, dodajemy je na początku, jeśli są z puszki, to na samym końcu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Żabka |