Składniki:
2 główki kapusty (najlepiej świeżej), 3 cebule, 3 główki czosnku, 3-4 średnie kiełbasy, 6-10 pieczarek, 1-2 kostki rosołowe, 1 koncentrat (tubka lub słoik), 3-4 łyżki keczupu.
Jak przyrządzić?
Napiszę, jak ja zrobiłem... A wyszła rewelacja.Poszatkowaną kapustę wrzuciłem do garnków z zimną wodą (bo nie miałem jednego dużego), nie wiedziałem, że trzeba kapustę do wrzątku wrzucić - i gotowałem. W tym czasie cebulę z czosnkiem poszatkowanym podsmażyłem i oddzielnie kiełbasę z pieczarkami, po prostu wrzuciłem na patelnię i również podsmażyłem. Ugotowaną kapustę, która zmniejszyła swoją objętość, odcedziłem, wrzuciłem podsmażone dodatki i dolałem taki zdrowy kubek ciepłej wody z rozpuszczoną kostką rosołową, prawie 1,5 kostki. Chwilkę na wolnym ogniu i na koniec koncentrat i keczup i jakieś kilka minut na wolnym ogniu. To prawda! Im więcej razy bigos podgrzewany, tym lepszy - porcja w zupełności na 4 osoby, na 4 dużo jedzące osoby. Proste i smaczne - tylko o to chodziło!
Uwagi:
Bigos to przegląd tygodnia... Im więcej mięsa, tym lepiej, różne dodatki to tylko plusy dla bigosu. Tak czytałem, ale... co, jeśli z tygodnia nic nie zostało? I co, jeśli jest się na obczyźnie i daleko do "domowych produktów"?
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Julo |