Składniki:
120 g suszonych śliwek, 4 łyżki trzcinowego cukru, 3 łyżeczki ciemnego kakao, łyżeczka soku z cytryny, woda.
Jak przyrządzić?
Śliwki zalać ciepłą wodą, tak aby je zakrywała na kilka milimetrów. Dodać sok z cytryn i gotować około pół godziny. Jeśli wyparuje za dużo wody, można troszkę dolać. Dodać cukier i chwilę jeszcze pogotować, aż zgętnieje (około 3 minut). Rozgotowaną papkę zmiksować blenderem, dodać kakao i jeszcze pomiksować, żeby się dokładnie wymieszało. Gotowe.
Potrzebne przybory:
garnek, blender
Jak podawać?
Świetnie smakuje z waflami ryżowymi albo omletem, ale w zasadzie można tym "paćkać" wszystko.
Uwagi:
Z podanych składników wychodzi taka porcja, która zmieściła mi się z powrotem do pudełeczka po suszonych śliwkach, czyli pojemność słoiczka dżemu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | kindzior |