Składniki:
4 pomarańcze, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 8 litrów wody, 1 kg cukru.
Jak przyrządzić?
Do dwóch litrowych słoików wkroić po 2 pomarańcze i dodać po łyżeczce kwasku. Zalać do połowy słoika gorącą przegotowaną wodą, zamknąć i pozostawić na dwa dni w nasłonecznionym miejscu. Następnie zagotować, zmiksować i sporządzić roztwór z 8 litrami wody i 1 kg cukru. Powstały napój odstawić do schłodzenia.
Uwagi:
Stary przepis, nie pamiętam dlaczego w 2 słoikach, a nie w 1 i czy pomarańcze ze skórą, ale chyba tak, a już na pewno muszą być myte. Chyba trzeba też przecedzić. Ostatnio był robiony w domu jakieś 10 lat temu, a z tego, co pamiętam, był bardzo dobry.Proszę o opinie na jego temat.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | deelfin |