Łopatka ze słoika - już nigdy nie zjesz plastikowej wędliny ze sklepu - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 kg łopatki bez kości, pół kostki smalcu, sól, saletra, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, ząbek czosnku.

Jak przyrządzić?

Kroimy łopatkę w kostkę ok. 1 cm, wkładamy do miski, dodajemy 1 płaską łyżkę stołową soli, ok. 1/4 płaskiej łyżki saletry, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 3 dni. Po trzech dniach wyjmujemy i wyrabiamy ręcznie mięso tak jak na mielone minimum przez 20 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Nakładamy do słoików typu twist max, do 3/4 objętości, do każdego słoika wrzucamy listek laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Zawartość słoika upychamy, tak aby nie było powietrza między kawałkami mięsa. Do każdego słoika dolewamy tyle wody, aby przykryła całkiem mięso (z niej później powstanie pyszna galaretka). Do każdego słoika dodajemy na wierzch łyżkę stołową smalcu. Zakręcamy słoiki szczelnie. Wkładamy słoiki do garnka z zimną wodą i powoli doprowadzamy wodę do wrzenia. Woda w garnku nie powinna się gotować, tylko być na pograniczu wrzenia. Gotujemy słoiki przez 2 godziny i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone wkładamy na noc do lodówki. Nazajutrz wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, odpalamy i pieczemy w temp. ok. 140-150 stopni. Od momentu kiedy zacznie się gotować zawartość słoików, przez 2 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, chowamy do lodówki.

Jak podawać?

Na zimno lub na ciepło z makaronem i ogórkiem kiszonym.

Uwagi:

Tak przygotowane konserwy można przechowywać przez 2 miesiące bez lodówki, a w lodówce nawet przez rok. Zawartość jest tak pyszna, że po zjedzeniu tego już nigdy nie kupicie plastikowej szynki napompowanej chemią w supermarkecie. Po prostu niebo w gębie. Słoiki wstawiamy zawsze do zimnej wody lub piekarnika i stopniowo podgrzewamy - inaczej mogą popękać.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 słoiki 0,7 l
Przybliżony koszt25 zł
AutorEdek z Fabryki Kredek

Łopatka ze słoika - już nigdy nie zjesz plastikowej wędliny ze sklepu: Podobne przepisy

Łopatka ze słoika - już nigdy nie zjesz plastikowej wędliny ze sklepu: wypróbuj również

Przechowywanie wędlin

... Zaledwie wczoraj zrobiłaś zakupy a już dziś wędlina nie nadaje się do spożycia? Jeśli irytuje cię szybkie psucie się wędlin i nie wiesz, jak należy je przechowywać - dobrze trafiłaś. W poniższym ... artykule dowiesz się, jakie opakowania ...

dawno temu

Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

... Czy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii... Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin”  E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kredyt online – praktyczny poradnik kupującego

... , które chętnie kupujemy w internecie. Wystarczy wejść do wybranego sklepu internetowego, skompletować koszyk i wybrać metodę płatności, która odpowiada naszym potrzebom. A co, jeśli chcemy zrobić ... większe zakupy i nie dysponujemy odpowiednią ...

4 tygodnie temu

Jak przechowywać MIĘSO I WĘDLINY? Koniecznie rozpakuj je z folii

... Na trwałość kupionej wędliny w dużej mierze wpływa sposób przechowywania. Często pozostawiamy ją w folii aluminiowej lub w woreczku, w którym przynieśliśmy produkt ze sklepu. Dietetyk Agnieszka ... Piskała poinformowała, że to najgorsze możliwe ...

dawno temu

Zestawienie internetowych sklepów z akcesoriami kuchennymi

... Pewnie nie raz zdarzało się wam kupować różne sprzęty kulinarne w Sieci. Macie może jakieś swoje ulubione sklepy? Jeśli tak podzielcie się z nami swoimi wrażeniami. Poniżej my przedstawiamy zestawienie ciekawych sklepów z kuchennymi gadżetami. ...

dawno temu

Czy zjadłbyś to co ośmiolatek?

... Być może dałbyś radę zjeść ogórki kiszone z białą czekoladą lub lody z musztardą – dzieci uwielbiają takie dziwaczne połączenia, ale czy byłbyś w stanie zjeść to, co jada Remy? 8 letni bohater strony ... więc chłopca by zjadł śnieg z ketchupem ...

dawno temu

Nigdy nie mów nigdy...

... Czy macie zasady, których nigdy nie łamiecie? Czy zdarzyło się Wam w ich imię odmawiać, z czegoś rezygnować, może coś tracić, ale pozostać wiernym sobie? Czy raczej uważacie, że to naturalne ... , iż z czasem zmieniamy poglądy, może okoliczności ...

dawno temu

W sklepie przyjemnie pachnie? Uwaga, to sztuczka sprzedawców

... Odpowiedni zapach może nawet o 40 procent wydłużyć czas pobytu w sklepie. ... . Natomiast czekolada, cynamon, chleb, wanilia i karmel wprowadzają przyjemną, niemal domową atmosferę, zachęcają do większych zakupów. Przyjemny zapach w sklepie może ...

dawno temu

Wibrator w plastikowej torbie

...   Zmianę naszej świadomości warto zacząć od prostego kroku. 22494Skoro wiemy, że nie powinniśmy korzystać z plastikowych toreb na zakupy, zrezygnujmy z jednorazowych reklamówek i kupmy płócienne ... torby.   Do takiego działania zachęca kampania ...

dawno temu

Co możesz zjeść przed snem, aby nie przytyć?

... Głód najczęściej dopada cię nocą? To, że pogłoski o wpływie nocnego jedzenia na tycie zostały zdementowane, nie znaczy, że przed snem możesz zjeść wszystko. Jeżeli zaraz przed zaśnięciem masz chęć ... na lody, grillowany ser lub masło orzechowe, ...

dawno temu

Produkcja kiełbasek automatycznie

... się wnętrzności, odpowiednio pokroić, uwędzić… Nie. Coś tu jest nie tak. “Przemysł kiełbasiany”, w naszych czasach zdecydowanie różni się od tego, jak przygotowywano wędliny kiedyś. Niektórzy narzekają ... , że sprzedawane w sklepach produkty to ...

dawno temu

Czy można pokochać silikonowe dziecko albo plastikową dziewczynę?

... Dorosłe kobiety bawiące się lalkami, które im zastępują dzieci, ludzie przeobrażający się w żywe lalki i jeszcze inni wiążący się z plastikowymi partnerkami, które schodzą z taśmy produkcyjnej. Wizja ... Dorosłe kobiety bawiące się lalkami, ...

dawno temu

Zjadłaś owoc cytrusowy? Nie myj zębów! To uszkadza szkliwo

... Mycie zebów po zjedzeniu cytrusa prowadzi do kwasowego uszkodzenia szkliwa. ... po zimne płyny, które spożywane po ciepłym posiłku, mogą powodować pęknięcia szkliwa. Uważać należy także na owoce cytrusowe. Po ich zjedzeniu nie wolno myć zębów, ...

dawno temu

Nigdy nie mów nigdy

... wodzie mineralnej (uroki stanu odmiennego) – ograniczały się do wertowania czasopism dla młodych matek, gazetek reklamowych sklepów z dziecięcymi ciuszkami, wózkami, zabawkami i przecieranymi papkami ... część mnie. Przed oczyma przelatywały mi ...

dawno temu

"Nigdy dość", Malwina Kowszewicz

... Ta książka jest taka jak jej okładka. Różowa, słodka, ciężka do strawienia. „Nigdy dość” Malwiny Kowszewicz to historia, do której sięgną wyłącznie kobiety, bo dla mężczyzn będzie dosłownie drogą ... Tym razem na rynku wydawniczym pojawiła się ...

dawno temu

A na obiad zjemy żeberka mamuta…

...   Taką propozycję przedstawiała swojemu mężowi kobieta jaskiniowa w późnym plejstocenie. Teraz, takie danie może podać również kobieta japońska z XXI wieku. W sklepach w Japonii pojawiły ... Taką propozycję przedstawiała swojemu mężowi kobieta ...

dawno temu

Zanim zjesz, zrób fotkę!

... Bez względu na to, czy umiesz gotować czy nie, twoi znajomi z Facebooka, Twittera i Instagramu muszą wiedzieć, że jesteś na topie, więc każdy posiłek dokładnie fotografujesz tuż przed zjedzeniem ... tego, co myślą o nas inni? Mówiąc w skrócie: ...

dawno temu

Dla mnie okradł sklep!

... Podoba mi się chłopak z mojego roku. O jego zielonych oczach i zawiniętych do góry rzęsach mogłabym gadać godzinami. Nigdy nie umówiliśmy się nigdzie razem, ja bym chciała, ale nie wiem, co on ... zabiedzony:). Nigdy nie umówiliśmy się nigdzie ...

dawno temu

Powiązane Tematy