Składniki:
2 kg łopatki bez kości, pół kostki smalcu, sól, saletra, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
Kroimy łopatkę w kostkę ok. 1 cm, wkładamy do miski, dodajemy 1 płaską łyżkę stołową soli, ok. 1/4 płaskiej łyżki saletry, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 3 dni. Po trzech dniach wyjmujemy i wyrabiamy ręcznie mięso tak jak na mielone minimum przez 20 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Nakładamy do słoików typu twist max, do 3/4 objętości, do każdego słoika wrzucamy listek laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Zawartość słoika upychamy, tak aby nie było powietrza między kawałkami mięsa. Do każdego słoika dolewamy tyle wody, aby przykryła całkiem mięso (z niej później powstanie pyszna galaretka). Do każdego słoika dodajemy na wierzch łyżkę stołową smalcu. Zakręcamy słoiki szczelnie. Wkładamy słoiki do garnka z zimną wodą i powoli doprowadzamy wodę do wrzenia. Woda w garnku nie powinna się gotować, tylko być na pograniczu wrzenia. Gotujemy słoiki przez 2 godziny i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone wkładamy na noc do lodówki. Nazajutrz wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, odpalamy i pieczemy w temp. ok. 140-150 stopni. Od momentu kiedy zacznie się gotować zawartość słoików, przez 2 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, chowamy do lodówki.
Jak podawać?
Na zimno lub na ciepło z makaronem i ogórkiem kiszonym.
Uwagi:
Tak przygotowane konserwy można przechowywać przez 2 miesiące bez lodówki, a w lodówce nawet przez rok. Zawartość jest tak pyszna, że po zjedzeniu tego już nigdy nie kupicie plastikowej szynki napompowanej chemią w supermarkecie. Po prostu niebo w gębie. Słoiki wstawiamy zawsze do zimnej wody lub piekarnika i stopniowo podgrzewamy - inaczej mogą popękać.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 słoiki 0,7 l |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |