Składniki:
Maślanka albo kefir, ogórek, szczypiorek, rzodkiewka, pieprz, sól, kwasek cytrynowy, sok pomidorowy, ziemniaki, barszcz czerwony sproszkowany.
Jak przyrządzić?
Pokroić ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek. Zalać maślanką, doprawić solą, pieprzem i odrobiną kwasku cytrynowego. Dodać trochę soku pomidorowego dla zabarwienia i smaku. Najlepszy sok pomidorowy z ziołami włoskimi. Wstawić do lodówki, niech się chłodzi. Obrać ziemniaki i ugotować. Później zalać zimną wodą, przekroić na 2 części, posolić, popieprzyć, dodać bazylii i posypać barszczem w proszku, tak żeby miały intensywny kolor. Polać lekko olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Kiedy ziemniaki zarumienią się z jednej strony, przełożyć na drugą. Smacznego:)
Jak podawać?
W miseczce albo głębszym naczyniu chłodnik, obok na talerzyku ziemniaki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | iskierka |