Składniki:
5 cebul, 6 pomidorów, 5 marchewek, 750 g pieczarek, 5 ząbków czosnku, 500 g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli, 2 słoiki sosu do spaghetti - smak wg uznania (2 x 500 g) – zamiast tego można dodać koncentrat pomidorowy, przecier lub więcej pomidorów np. z puszki, makaron lasagne (obgotowany w dużej ilości wody około 8 min – zobacz opakowanie), ser.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w plasterki i poddusić na patelni.Pomidory sparzyć, obrać i poddusić w rondelku – rozgotować z małą ilością wody. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć. Mięso podsmażyć.Gotowe półprodukty wrzucić do dużego garnka, dodać fasolę, czosnek, sos ze słoika, sól, pieprz, jarzynkę, paprykę ostrą oraz inne przyprawy wg uznania – bazylię, oregano itp. Gotować na małym ogniu, ale nie za długo - 10-15 min. A dalej to już normalnie – naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przekładać – makaron, sos, ser. Tak około 5 warstw, a na końcu położyć makaron, posypać serem i polać (kiedy już macie wszystko wymieszane garnku, to polecam odcedzić cały ten sos na durszlaku, żeby nie było za mokre. A to, co odcieknie, można użyć właśnie do polania wierzchniej warstwy). Gotową potrawę wstawić do piekarnika, piec w temp. około 200 stopni 45 min.
Uwagi:
Zrobiłem wczoraj pierwszą w swiom życiu lasagne. Zainspirowany licznymi komentarzami internautów, złotymi radami i pomysłami na ulepszenie dania postanowiłem się z wami podzielić moją wersją tej potrawy. Od razu zaznaczam, że jest to troszkę inna wersja. Ale oceńcie sami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Bobek |