Składniki:
2 łyżki oleju, drobno posiekana szalotka, drobno pokrojona kurza pierś (20-30 dag), łyżeczka masła, 1/4 szkl. białego wina, 1/2 szkl. bulionu, 1/4 szkl. słodkiej śmietany, 2 łyżki posiekanych kiszonych ogórków, 2 łyżki startej marchwi, 2 łyżki tartego ostrego sera (np. cheddar), sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Podgrzewamy olej, a na nim lekko złocimy szalotkę. Dodajemy kurczaka, podsmażamy, dodajemy masło, wino i gotujemy do lekkiego odparowania cieczy (2-3 min). Dodajemy bulion, śmietanę, ogórki i marchewkę, gotujemy 5-6 minut na małym ogniu. Dodajemy ser, a gdy się rozpuści, sprawdzamy smak potrawy, po czym wg uznania dodajemy sól i pieprz.
Jak podawać?
Z kalafiorem lub ryżem albo kuskusem. Na talerzu można posypać czymś zielonym i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Uwagi:
Jeżeli na końcu sos okaże się za rzadki, można dodać więcej sera lub minimalną ilość mąki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | konczita |