Składniki:
1 kg piersi kurczaka, 0,5 szklanki oleju, 4 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczka kurkumy, sok z 0,5 cytryny.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż, aby powstały cieńsze płaty (ok. 1-1,5 cm), czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę do czosnku i łączymy z pozostałymi składnikami zalewy (ja używam do połączenia składników elektrycznego miksera do koktajli). W powstałej zalewie zanurzamy filety z kurczaka. Muszą się tak macerować minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią zalewę, w której macerował się kurczak, i smażymy około 3 minut z każdej strony (aż się usmaży).
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, praska do czosnku (niekoniecznie), szklana miska (ok. 1,5 l), patelnia, mikser
Jak podawać?
Świetnie smakuje z frytkami, młodymi ziemniakami z wody, ryżem, sałatą ze śmietaną itp.
Uwagi:
Ilość składników zalewy, zwłaszcza czosnku, można zmieniać.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | Misia |