Składniki:
12 jajek, 1 kostka masła, bułka tarta, 2 pęczki koperku, 2 pęczki pietruszki, 2 pęczki szczypiorku, sól, pieprz, może być przyprawa do dań z jajek.
Jak przyrządzić?
10 jajek ugotować na twardo, ale tak, żeby nie popękały skorupki. Zieleninę posiekać bardzo drobno. Ugotowane jajka przekroić wzdłuż razem ze skorupką, uważać, żeby skorupka się nie połamała, będzie jeszcze bardzo potrzebna. Jajka wyjąć delikatnie łyżeczką i ugnieść w misce albo zmielić maszynką do mięsa, ale ja polecam rozgnieść widelcem lub przyrządem do ugniatania ziemniaków (takim z oczkami). Dodać do tej masy całą zieleninę, 2 surowe jajka i 2-3 łyżki masła. Dokładnie wymieszać, jeśli będzie za suche, to dodać jeszcze surowe jajko i masło. Przyprawić, dodać trochę bułki tartej (ok. 1 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę z powrotem do skorupek. Obtoczyć spód w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle aż do momentu, kiedy góra skorupki będzie ciepła. To znaczy, że całość w środku jest ciepła.
Jak podawać?
Na ciepło, potrawa może być przechowywana w lodówce, nie musi być jedzona zaraz po przyrządzeniu, ale w lodówce przechowywać jeszcze nieusmażone jajka.
Uwagi:
Masy będzie więcej niż 20 połówek jajek, więc te surowe jajka też polecam przecinać na pół. Żeby było łatwiej przeciąć, proponuję wziąć duży i bardzo ostry nóż i pierwsze cięcie zrobić poprzez zdecydowane uderzenie skorupki. Uwaga: smażyć na małym ogniu i tylko i wyłącznie na maśle.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ANULKA |