Jajka faszerowane na zielono - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

12 jajek, 1 kostka masła, bułka tarta, 2 pęczki koperku, 2 pęczki pietruszki, 2 pęczki szczypiorku, sól, pieprz, może być przyprawa do dań z jajek.

Jak przyrządzić?

10 jajek ugotować na twardo, ale tak, żeby nie popękały skorupki. Zieleninę posiekać bardzo drobno. Ugotowane jajka przekroić wzdłuż razem ze skorupką, uważać, żeby skorupka się nie połamała, będzie jeszcze bardzo potrzebna. Jajka wyjąć delikatnie łyżeczką i ugnieść w misce albo zmielić maszynką do mięsa, ale ja polecam rozgnieść widelcem lub przyrządem do ugniatania ziemniaków (takim z oczkami). Dodać do tej masy całą zieleninę, 2 surowe jajka i 2-3 łyżki masła. Dokładnie wymieszać, jeśli będzie za suche, to dodać jeszcze surowe jajko i masło. Przyprawić, dodać trochę bułki tartej (ok. 1 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę z powrotem do skorupek. Obtoczyć spód w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle aż do momentu, kiedy góra skorupki będzie ciepła. To znaczy, że całość w środku jest ciepła.

Jak podawać?

Na ciepło, potrawa może być przechowywana w lodówce, nie musi być jedzona zaraz po przyrządzeniu, ale w lodówce przechowywać jeszcze nieusmażone jajka.

Uwagi:

Masy będzie więcej niż 20 połówek jajek, więc te surowe jajka też polecam przecinać na pół. Żeby było łatwiej przeciąć, proponuję wziąć duży i bardzo ostry nóż i pierwsze cięcie zrobić poprzez zdecydowane uderzenie skorupki. Uwaga: smażyć na małym ogniu i tylko i wyłącznie na maśle.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
AutorANULKA

Jajka faszerowane na zielono: Podobne przepisy

Jajka faszerowane na zielono: wypróbuj również

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ... zaskoczysz najbliższych. Zawarta w jajkach cholina ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... Zanim nadejdzie Wielkanoc, już teraz warto pomyśleć nad przepisami na pyszne ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

...   Jajka gotowane na twardo i przyozdabiane jedynie majonezem i szczypiorkiem można włożyć do lamusa. Taka stołowa przystawka, choć smaczna, wieje jednak nudą. Na Wielkanoc warto pójść o krok dalej ... w kulinarnej kreatywności i przygotować ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo przystawkę na przyjęciu są jajka. Możliwe jest to dzięki wielu sposobom na ich przygotowanie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem. Zanim to jednak ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj bogactwo możliwości ukrytych w tym doskonale znanym produkcie. ... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka ...

dawno temu

Jajka faszerowane na ostro

... W końcu przyszedł piątek, więc masz trochę czasu, by przygotować na kolację coś więcej niż zwykłe kanapki. Jajka z farszem na ostro są smaczne i możesz je podać w bardzo apetyczny sposób. Dzięki temu powstanie proste, ale bardzo smaczne danie. ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

... Oczywiście jest ono niezbędnym składnikiem świątecznego żurku, ale nie tylko na tym poprzestaniemy przygotowując wielkanocne potrawy. Jajko to symbol życia, narodzenia, więc w tym wyjątkowym dniu potraw z jego wykorzystaniem powinno znaleźć się ...

dawno temu

Jajka po wiedeńsku

... Mazurki, babki piaskowe, baranki z lukru i przede wszystkim dużo, dużo jajek – to główne skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy myślimy o wielkanocnym jedzeniu. Nasze spostrzeżenia ... są jak najbardziej prawdziwe, bo ten niezwykły ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... Znasz może lepszy pomysł na śniadanie niż usmażenie pysznej jajecznicy na maśle albo smaczniejszy sposób na tradycyjny obiad od ziemniaków z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem? To chyba obok ... wielkanocnego gotowania jajek na twardo ...

dawno temu

Po czym poznać świeżość jajek?

... spożywamy je, dzieląc się z najbliższymi. Jajka możemy przygotować na wiele sposobów: faszerowane, podane z żurkiem czy w sałatce. Jedno jajko ma zaledwie 75 kcal i pokrywa 25 proc ... 1894112 Jajka to niewątpliwie element polskiej tradycji. Bez ...

dawno temu

Jak ugotować jajka?

... . Pyszne są też gotowane. Ta łatwa czynność, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać, dla wielu nie jest jednak wcale bułką z masłem. Zamiast jajek na miękko dostają ma twardo, a zamiast porządnie ściętego białka, pływającą papkę. Jak ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ... . Składniki: 8 dużych pomidorów25 dag zmielonego, ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... Jajka to produkt jedzony w różnych postaciach i tak stary jak historia ludzkości. Zanim dotarły do nas orientalne przyprawy, tropikalne owoce, a nawet ziemniaki, to jajka były obok upolowanej ... lub chociażby babki piaskowej. Jajka a ...

dawno temu

Jajka źródłem piękna

... Co zawiera jajko? Czy warto je jeść, a jeśli tak to jak często i w jakich ilościach? I w końcu co jajko ma do urody? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć. ... Co zawiera jajko? Czy warto je jeść, a jeśli tak to jak często i w jakich ...

dawno temu

Rodzaje jajek

...   Już za kilka tygodni na stole każdego zagości cały asortyment potraw. Kiełbaski, żurek, babki drożdżowe, makowce i oczywiście jajka. Bez nich wielkanocny posiłek jest jakby niekompletny. Jakie ... jajka wybrać? Czy zawsze muszą one być z kury? ...

dawno temu

Rozrywkowe gotowanie jajka

...   Gotowanie jajka wydaje się tak banalnym zajęciem. Tymczasem wiele osób ma problemy z tym, aby jajko ugotować na miękko. Czekają zbyt długo lub nie dogotowują jajka i w efekcie nie nadaje się ono ... do konsumpcji. Najczęstszym powodem złego ...

dawno temu

Powiązane Tematy