Składniki:
Sałata lodowa (ostatecznie karbowana), papryki: czerwona, zielona, żółta lub pomarańczowa, pomidory, ogórek świeży, ser feta Apetina (gotowa feta pokrojona w kostkę w zalewie o różnych smakach), oczywiście można zastąpić ją zwykłą fetą, czarne oliwki, szczypiorek, oliwa z oliwek, zalewa z Apetiny, zioła.
Jak przyrządzić?
Rwiemy na kawałki sałatę (nie kroimy nożem!), kroimy w kostkę warzywa, wrzucamy ser feta, oliwki i szczypiorek. Robimy sos: w proporcjach 1:1 mieszamy oliwę i zalewę z Apetiny (najbardziej lubię z czosnkiem lub oregano), wsypujemy zioła (np. trochę ziół do sałatek Kamisa i Fit Up Kamis - mieszanka bez konserwantów w kilku wersjach, można tez dodać gotową mieszankę do sałatek greckich). Zalewamy sałatkę sosem, wstawiamy na pół godz. przed podaniem do lodówki i gotowe.
Jak podawać?
Najlepsza schłodzona, świetna z bagietką do potraw z grilla.
Uwagi:
Proporcje warzyw dowolne w zależności od upodobań i liczby osób, dla których robimy sałatkę, zioła też mogą być przeróżne. Gwarantuję, że podana gościom szybko znika ze stołu. Zimową i wczesnowiosenną porą sałatka może być kosztowna.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aneta |