Składniki:
40 dag krupczatki, 20 dag margaryny, 4 jajka, 4 dag drożdży, 20 dag cukru, mleko, owoce (truskawki lub borówki).
Jak przyrządzić?
Posiekać margarynę. Mąkę przesiać. Dodać do mąki i margaryny żółtka. Drożdże rozrobić z letnim mlekiem i cukrem. Odczekać ok. 15 minut. Dodać do reszty. Wyrobić ciasto. Ciasto włożyć na blachę. Dać owoce i na to ubitą z cukrem pianę z białek. Piec w temp. 180 stopni ok. 50-60 min.
Potrzebne przybory:
blacha
Uwagi:
Ciasto jest wprost przepyszne! Rozpływa się w ustach. Nie jest za słodkie. Gdy piekła je moja mama, w ciągu godziny znikała cała blacha. To jeden z najlepszych placków z owocami. W sam raz na wakacyjną porę. W zimie robię je z mrożonymi truskawkami, przypominają mi się wtedy wakacje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | belinka |